سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی

Blog Article

در این حالت در واقع از عملکرد سازه‌ای ورق فولادی ذوزنقه‌ای چشم‌پوشی شده و سقف کامپوزیت عرشه فولادی به‌عنوان یک دال بتنی مسلح در نظر گرفته می‌شود.

عمق: به فاصله عمودی بال بالایی (سقف) تا بال پایینی (کف) ورق

همه این موارد موجب شده‌اند تا اجرای سقف عرشه فولادی در کمترین زمان ممکن امکان‌پذیر باشد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که تمامی ویژگی‌ها و مزیت‌هایی که در سقف عرشه فولادی وجود دارد موجب کاهش مدت زمان اجرای این سقف شده و مهم‌تر از همه اینکه موجب کاهش هزینه نهایی در اجرای یک پروژه ساختمانی می‌شوند.

طراحی با استفاده از این فرضیات، اقتصادی‌ترین حالت را نتیجه خواهد داد، به این دلیل که موجب کاهش آرماتور محاسباتی مقطع خواهد شد.

و از ورق های فولادی گالوانیزه به روش نورد سرد و شکل کنگره دار(ذوزنقه ای)ساخته می شود.در اجرای این سقف برخلاف روش های معمول و شناخته شده از قالب بندی استفاده نمی شود و این مهم خود یکی از دلایل بسیار مهم در افزایش سرعت اجرا می باشد.

در آن زمان پالمر برای تولید سقف های عرشه فولادی از مقدار کمی کربن استفاده می نمود، اما امروزه از فولاد نرم استفاده می شود.

سقف عرشه فولادی از چهار جز اصلی ورق گالوانیزه ذوزنقه ای (موجدار)، گل میخ (برشگیر)، آرماتور (میلگرد) و بتن تشکیل می‌شود.

برش گیر که با نام گل‌میخ هم شناخته می‌شوند به منظور انتقال نیروی برشی از دال بتنی به تیرچه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کار به جهت افزایش استقامت و مقاومت ورقه‌های فولادی صورت گرفته و از نقاط قوت این نوع سقف به شمار می‌رود.

این نوع از میلگردها با قطر ۸ میلی‌متری ساخته و تولید می‌گردند. میلگرد حرارتی به کار رفته در سقف عرشه فولادی به صورت یک شبکه به شکل مش آماده بافته شده و یا میلگرد شاخه ای که بسته به نقشه های پروژه معمولاً میلگرد آجدار ۸ و یا ۱۰ به کار می رود.

در صورت استفاده از سقف عرشه فولادی، باید از برش گل میخ با مقاومت کمتری استفاده کرد.

برای اتصال عرشه‌های فولادی بر روی میلگردها از گل‌میخ استفاده می‌کنند. مزیتی که این روش دارد این است که موجب کاهش وزن تیرهای فولادی مصرف‌شده می‎‌شود.

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نام و نام خانوادگی

نکته: ضخامت هسته ورق، مبنا سقف عرشه فولادی محاسبات در طراحی سقف عرشه فولادی است. به عبارت دیگر، ضخامت پوشش گالوانیزه (لایه روی) به عنوان بخشی از ضخامت سقف در نظر گرفته نمی‌شود.

 از دپو کردن مصالح قبل از اینکه مرحله گیرش بتن بر روی سقف انجام شود، جدا خودداری نمایید.

Report this page